complex-boriki.com

Пампорово

Най-големият ски курорт в България

Курорт Пампорово е най-големият ски курорт в България

Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Намира се в Община Смолян и Община Чепеларе на около 260 км от София, 85 км южно от Пловдив, 15 км северно от Смолян и 10 км южно от Чепеларе. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни.

Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С. Пампорово е изключително подходящ за развитието на ски спортовете и е признат от редица международни организации, сред които и Neilson Active Holidays, за най-добрия курорт в Европа за начинаещи скиори с най-доброто Ски училище на Пампорово АД за сезон 2010/11.

Основният туристически поток е през зимните месеци. Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз, като печатът е в хижа “Студенец”. Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април.

Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци. Най-новият проект на Пампорово е новооткрития байк парк за планинско колоездене Velo Park Pamporovo. Той е официално открит през лятото на 2012 година и бързо успява да се превърне в една от водещите байк дестинации в България. Паркът разполага с общо 5 специализирани и обособени трасета и маршрути за планинско колоездене с обща дължина над 20 км, подходящи за всички възрасти и умения. Трасетата са изпълнени с разнообразни препятствия и заигравки, като виражи, скокове, разнообразни дървени конструкции, единствени по рода си в България, както и маркирани маршрути с различни нива на трудност, насочени към дисциплината крос кънтри.

Ски писти

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност от зелени – подходящи за начинаещи скиори до черни – истинско предизвикателство за професионалистите. Общата им дължина е 37 км. Пампорово е особено подходящ за ски бягане. Маршрутът е с обща дължина от 25 км. и преминава през живописни местности от Пампорово до с. Мугла и обратно. Най-многобройни са пистите за начинаещи скиори – зелени и сини. Около 90% от пистите са оборудвани със система за изкуствено заснежаване, което осигурява постоянна снежна покривка през зимния сезон, въпреки сравнително малката надморска височина. 

Ски зоната на Пампорово е съоръжена с 145 броя хидрантни шахти , върху които могат да се монтират оръдия за изкуствен сняг , а броят на функциониращите снежни оръдия е 80 , като предстои техният брой да се увеличава постоянно всяка година. Също така има писти и за ски-бягане и биатлон, и спортно стрелбище в местността Язовира. Капацитета на лифтовете и ски-влековете е 7000 човека на час. В курорта работят няколко ски училища, които предлагат висококвалифицирано обучение по ски и сноуборд на всички нива. 

Ако нямате собствени, може да наемете ски или сноуборд от някой от петдесетте ски-гардероба в Пампорово. Актуалното състояние на пистите и цените за ползване на съоръженията, може да намерите в сайта на https://pamporovo.me/bg/